Η εξασθένηση της ακοής επέρχεται φυσιολογικά με την πάροδο της ηλικίας. Είναι συμμετρική, αμφοτερόπλευρη, αφορά αρχικά τις υψηλές συχνότητες, προοδευτικά όμως επηρεάζονται και οι μεσαίες συχνότητες.
Στην ανάπτυξή της πέρα από τους ενδογενείς παράγοντες της γήρανσης συμβάλλουν και την επιβαρύνουν και εξωγενείς παράγοντες όπως η χρόνια έκθεση στο θόρυβο, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χορήγηση ωτοτοξικών φαρμάκων, το κάπνισμα , το αλκοόλ, η αρτηριακή υπέρταση, η αθηρωσκλήρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι γενετικοί παράγοντες που προκαλούν βαρηκοΐα είναι σημαντικοί, όμως δεν έχει ακριβώς διαπιστωθεί ούτε το πόσο την επηρεάζουν, ούτε και ο τρόπος με τον οποίο κληρονομείται.
Το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην παρακολούθηση ομιλιών, ιδιαίτερα όταν ο ασθενής βρίσκεται σε θορυβώδες περιβάλλον. Ο ασθενής περιγράφει αρχικά την ελάττωση της ικανότητας, της διάκρισης των προτάσεων και όχι των λέξεων ή των ήχων.Μερικές φορές οι εμβοές είναι το μόνο σύμπτωμα που περιγράφει ο ασθενής.
Η ένταση του ήχου της τηλεόρασης είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που μπορεί να αντέξουν τα άλλα μέλη της οικογένειας.
Η δυσκολία αυτή στην επικοινωνία οδηγεί τα ηλικιωμένα άτομα στην κοινωνική απομόνωση, τα απομακρύνει από το κοινωνικό περιβάλλον και προκαλεί έντονες ψυχολογικές διαταραχές και κατάθλιψη. Η πλειοψηφία των ασθενών αποφεύγει την ιατρική συμβουλή γιατί η βαρηκοΐα εγκαθίσταται προοδευτικά και κυριαρχεί μια άρνηση ως προς τη χρήση ακουστικού βαρηκοΐας.
Η θεραπεία της δεν είναι φαρμακευτική. Στους ασθενείς με μικρή βαρηκοΐα τα ακουστικά προσφέρουν μικρή βοήθεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η βελτίωση του ακουστικού περιβάλλοντος. Η ελάττωση του περιβάλλοντος θορύβου βοηθά την καλύτερη κατανόηση του λόγου.
Σε περιπτώσεις μεγαλύτερης βαρηκοΐας το πρώτο βήμα είναι η ψυχολογική υποστήριξη που θα βοηθήσουν τον ασθενή και το περιβάλλον του.
Η ενίσχυση του ήχου με τη χρήση ακουστικών βαρηκοΐας αμφοτερόπλευρα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής αλλά και τις νοητικές λειτουργίες του ηλικιωμένου. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει βελτιώσει το μέγεθος αλλά και την ποιότητα των σύγχρονων ακουστικών.
Όταν η βαρηκοΐα είναι μεγάλη και δεν βελτιώνεται με την χρήση ακουστικών μπορεί να μπει ένδειξη εφαρμογής κοχλιακού εμφυτεύματος. Πρόκειται για χειρουργική μέθοδο και πρέπει να συνεκτιμηθεί η γενικότερη κατάσταση του υποψήφιου για εφαρμογή ηλικιωμένου αλλά και το μεγάλο οικονομικό κόστος τους.